ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ NENJAMIN HENDRICKX ΟΜΟΤΙΜΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΟΥ JOHANNESBURG

 



   Ο Πρόεδρος του του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας εκφράζει τα θερμά και ειλικρινή του συλλυπητήρια για το θάνατο του Benjamin Hendrickx,ομότιμου καθηγητή του πανεπιστημίου του Johannesburg.


   O εκλιπών, βελγικής καταγωγής, αγάπησε με πάθος την Ελλάδα, τους Έλληνες και τις βυζαντινές σπουδές. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την περίοδο της φραγκοκρατίας στον ελλαδικό χώρο και τις σχέσεις μεταξύ Βυζαντίου και Αφρικής. Ο καρπός των πολύχρονων ερευνών του περιλαμβάνεται στις 500 περίπου μελέτες του. Καθοδήγησε επιστημονικά πλήθος νέων επιστημόνων, μεταξύ αυτών και πολλούς Έλληνες, οι οποίοι διαπρέπουν σε διάφορα πανεπιστήμια και ιδρύματα. Χρημάτισε μέλος επιστημονικών επιτροπών διεθνών περιοδικών. Ασπάστηκε ενσυνείδητα την Ορθοδοξία, στήριξε ποικιλότροπα τον Ελληνισμό και την Εκκλησία στην αφρικανική ήπειρο, ενώ ήταν ενεργό μέλος της ελληνικής κοινότητας του Johannesburg, μαζί με τη σύζυγό του, καθηγήτρια Θέκλα Σανσαρίδου Χέντριξ. Υπήρξε μέλος Διεθνών Επιστημονικών Οργανώσεων στην Ελλάδα, το Βέλγιο και τη Νότιο Αφρική. Παράλληλα, τιμήθηκε με τίτλους, βραβεία και μετάλλια από τις κυβερνήσεις και φορείς των παραπάνω χωρών. 


  Ο Benjamin Hendrickx υπήρξε ένας σεμνός και ακάματος ερευνητής και επιστήμονας, αγαπητός στους συναδέλφους και τους φοιτητές του. Θα τον χαρακτηρίζαμε ως έναν Έλληνα της Οικουμένης.


  Τον αποχαιρετούμε με αισθήματα συγκίνησης και ευγνωμοσύνης.

Commenti